هشدار درباره زمان تعویض تسمه تایم در خودرو
تسمه تایم از اصلیترین قطعات خودرو به شمار می آید و باید به موقع تعویض شود. در صورت پارگی تسمه خسارت زیادی به موتور ماشین وارد میشود. روی تسمه تایم، دندانههای سختی وجود دارد، که بر روی پولیهای میل لنگ و میل سوپاپ نصب میشوند. تعداد دندانهها و اندازه تسمه بستگی به نوع وسیله نقلیه دارد. زمان تعویض تسمه تایم هم در خودرها متفاوت است. این قطعه از قطعات دیگر خودرو مهمتر هست و نیاز به نگه داری بیشتری دارد. بدون تسمه تایم موتور حرکت نمیکند و ماشین روشن نمیشود. در بعضی از خودروهای قدیمی از زنجیر تایم به جای تسمه استفاده میشود، که عمر بیشتری دارد. اما تسمه تایم طول عمر مشخصی دارد و باید به موقع تعویض شود تا خاصیتش را از دست ندهد. در مقالات قبلی در رابطه با زمان تعویض روغن گیربکس با شما صحبت کرده بودیم با ما همراه باشید تا در باره تعویض این قطعه مهم در خودرو با شما صحبت کنیم.
نقش و اهمیت تسمه تایم در خودرو
تسمه تایم روی میل لنگ و میل سوپاپ قرار میگیرد و این دو قسمت را به هم متصل میکند. زمان بندی عملکرد میل سوپاپها توسط تسمه تایم انجام میشود. تسمه تایم برای روشن نگه داشتن موتورهای احتراق ضروری است. وظیفه تسمه، ایجاد هماهنگی چرخش میل لنگ و میل بادامک است. اگر به درستی کار کنند، پیستونها و سوپاپها هم عملکرد درستی دارند. با احتراق سوخت در محفظه احتراق سوپاپهای اتومبیل، ورودی هوا و سوخت را کنترل کرده و پیستونها را به سمت پایین فشار میدهند. به همین دلیل زمان تعویض تسمه تایم برای خودرو بسیار مهم است.
تفاوت زنجیرتایم و تسمه تایم
هردویک کار را انجام میدهند. اما تسمه تایم از لاستیک و زنجیر تایم از فلز ساخته شده است. تسمه تایم بیصدا، سبکتر و هزینه کمتری دارد. تسمه تایم دوام کمتری در دماهای گوناگون دارد، اما زنجیر تایم طول عمر بالاتری دارد. با نگاه کردن به دفترچه راهنمای خودرو متوجه میشوید که نوع تسمه مصرفی خودروی شما چیست؟ زمان تعویض تسمه تایم بسیار مهم است روی بسته بندی آن معمولاً میزان کارکرد و طول عمر آن نوشته شده است. در خودروهای مدل پایینی مثل پیکان وانت، روآ، آردی و نیسان از زنجیر تایم استفاده میشود و بقیه خودروها تسمه تایم دارند.
مشکلات احتمالی در صورت عوض نکردن تسمه تایم
اگر تسمه تایم به موقع تعویض نگردد، احتمال پاره شدن زیاد هست. این پارگی خسارت جبران ناپذیری برای خودرو به بار میآورد. سوپاپ نخستین قطعهای است که آسیب جدی میبیند. سپس پیستونها و سوپاپها به همدیگر برخورد میکنند و در عملکرد خودرو ایجاد اختلال مینمایند. اگر زمانی که اتومبیل روشن است، دور موتور بالا باشد و تسمه پاره شود، علاوه بر شکستن یا خم شدن میل سوپاپها به سیلندر نیز آسیب میرسد و باید تعویض شود، که بسیار هم هزینه بردار است .
پارگی تسمه تایم در پرایدهای مدل پایین مشکل آنچنانی به وجود نمیآورد و فقط خاموش میشوند. اما ماشینهایی مثل پژو بیشتر خسارت میبینند. پرایدهای یورو ۴ هم مثل پژو در معرض خطر آسیب دیدگی قرار دارند. تسمه دینام هم، از دیگر قطعات مهم خودرو به حساب میآید، که باید هر ۲۰ هزار کیلومتر تعویض گردد. زیرا در صورت پارگی، تکههای پاره شده آن، به داخل محفظه تایمینگ رفته و موجب پاره شدن تسمه تایم میشود. به توصیه مکانیکهای خودرو در زمان تعویض تسمه تایم، پولی، هرزگرد و واتر پمپ هم باید تست شوند. زیرا اگر این قطعات دارای ایراد باشند به تسمه آسیب جدی میزنند.
بهترین زمان تعویض تسمه تایم
قبل از وقوع اتفاق و آسیب دیدگی باید تسمه تایم را بازدید کنید. تعویض این قطعه بستگی به نوع خودرو و میزان کارکرد آن دارد. بهتر است هر ۶۰ هزار کیلومتر تسمه تایم را تعویض کنید؛ یا از زمان تولید تسمه ۳ الی ۵ سال بیشتر نگذشته باشد. ممکن است خودرویی چندین سال در پارکینگ باشد؛ پس تنها کیلومتر کافی نیست. تاریخ تولید آن را هم باید در نظر گرفت. خودروهای خارجی بین ۱۰۰ هزار تا ۱۷۰ هزارکیلومتر، تسمه را عوض میکنند، زیرا تسمه تایمهای بادوامتری دارند.
گاهی شما علائمی را میبینید که نشان دهنده خطر پارگی تسمه تایم میباشد. خارج شدن دود بیش از حد از اگزوز نشان میدهد، که عمل احتراق در موتور به درستی انجام نمیشود و احتراق نادرست، یعنی عملکرد بد تسمه تایم. استارت نخوردن ماشین هم از نشانههای احتمالی پارگی تسمه تایم میباشد.
زمانی که استارت میزنید، میل لنگ را به چرخش در آورده و یک سیکل احتراق موتور اتفاق میافتد تا ماشین روشن گردد. اگر تسمه تایم تنظیم نباشد، شما با استارت زدن باعث حرکت میل لنگ میشوید اما این حرکت به میل سوپاپ منتقل نمیشود و اتومبیل روشن نمیگردد. بد کار کردن و صدا دادن موتور در هنگام حرکت در جاده، نشان دهنده بد کار کردن تسمه تایم است. باید اول تسمه را چک کنید.
زمانهایی که مدت زیادی ماشین روشن نشده و در پارکینگ بوده، حتما تسمه را بازدید کنید. در زمان تعویض تسمه تایم، بلبرینگ تایم هم باید تعویض شود. بلبرینگ دارای طول عمر بیشتری هست و هر ۱۰۰ هزار کیلومتر نیاز به تعویض دارد. اما بهتر است با تسمه تایم عوض شود؛ زیرا خرابی بلبرینگ هم خساراتی سنگین به ماشین وارد میکند. از دیگر علائم هشدار پارگی تسمه تایم، میتوان به روغن ریزی از جلوی موتور، کاهش قدرت موتور، لرزش در خودرو، تنظیم نبودن دور موتور، صدای اضافی در تسمه، فرسودگی دندانهها و ترک خوردگی آن ها اشاره کرد.
تعویض تسمه تایم در خودروهای مختلف
همان طور که توضیح دادیم زمان تعویض تسمه تایم و بهترین زمان تعویض لنت ترمز در انواع خودرو و با توجه به میزان کارکرد آن متفاوت است. میانگین تعویض تسمه تایم معمولاً بین ۶۰ تا ۷۰ هزار کیلومتر است. اتومبیلهای مدل بالا در دفترچه راهنمای خود، زمان مناسب تعویض تسمه تایم، درج شده است.
در جدول زیر بهترین زمان برای تعویض تسمه تایم برخی خودروها را بیان کرده ایم:
مهم ترین نکات درباره تعویض تسمه تایم خودرو
- سعی کنید از تا خوردن تسمه و همچنین گذاشتن ابزارهای سنین برروی آن جلوگیری کنید
- تسمه تایم خودروی خود را به طور منظم و هر چند ماه یک بار چک کنید و فواصل زمانی تعویض آن را یادداشت کنید
- مراقب باشید در هنگام خید و تعویض تسمه تایم توسط تعمیر کار تمامی قسمت ها و دنده های آن را چک کنید. اگر حتی یکی از دنده های موجود در تسم تایم آسیب دیده و یا خراب شده باشند از انداختن تسمخ تایم برروی خودروی خود خودداری کنید.
- هنگام تعویض تسم تایم بایستی پولی ها و هرزگرد های خودروی را نیز تعویض کنید زیرا این قطعات ممکن است که تسمهتایم خودروی شما آسیب وارد کند.
جمع بندی
تسمه تایم باید به صورت دورهای مورد بررسی قرار گیرد وهر ۶۰ هزار کیلومتر آن را تعویض کنید. لطفاً تسمه را از برندهای معتبر و شناخته شده که دارای گارانتی رسمی هستند، خریداری نمایید. زیرا تسمههای بیکیفیت سریعتر فرسوده میشوند و خسارات سنگینی را متحمل خواهید شد. اگر این مقاله برای شما مفید بود می توانید در پایین همین صفحه به آن امتیاز دهید.
الماس پارت
سوالات متداول
- عمر مفید تسمه تایم چقدر است؟
عمر مفید تسمه تایم 4 الی 5 سال است و پس از این مدت تعویض گردد. البته زمان تعویض تسمه تایم به نوع ماشین و کیفیت تسمه تایم بستگی دارد. - تفاوت تسمه تایم و زنجیر تایم چیست؟
در خودرو های قدیمی به جای استفاده از تسمه تایم از زنجیر تایم استفاده میشد. عملکرد آن با تسمه تایم یکسان است.
اولین دیدگاه را ثبت کنید